Jaka jest liczba aminokwasów szyfrowanych w części genu zawierającego 129 pozostałości nukleotydów - rozpoznawalne.

Co zawiera szereg aminokwasów zaszyfrowanych w części genu zawierającego 129 pozostałości nukleotydów

Odpowiedzi na pytanie

Ponieważ 1 aminokwas odpowiada 3 nukleotydom (triplet), do 129: 3 = 43 - aminokwasy. Odpowiedź: 43 aminokwasy są szyfrowane w części genu.

Ostatnie pytania w biologii kategorii

Biologia

01/24/2021 01:09.

1 Kushina Irina.

Odpowiedzi: 1.

Biologia

03/24/2021 01:06.

2 Lapina Sofia.

Odpowiedzi: 1.

Biologia

03/24/2021 00:10.

2 Lizyakina Nastya.

Odpowiedzi: 1.

Biologia

03/24/2021 00:05.

2 Kareeva Varvara.

Odpowiedzi: 1.

Biologia

03/24/2021 00:04.

3 książę Danil.

Odpowiedzi: 1.

Biologia

03/24/2021 00:02.

3 Potapowicza Ulyana.

Odpowiedzi: 1.

Biologia

03/24/2021 00:13.

3 Dichko Annie.

Odpowiedzi: 1.

Biologia

03/24/2021 00:04.

3 konovalska mariya.

Odpowiedzi: 1.

Biologia

03/24/2021 00:02.

3 zotea Denis.

Odpowiedzi: 1.

Biologia

03/24/2021 00:03.

3 Kanameova alina.

Odpowiedzi: 1.

Rozważmy więc zadania użycia związane z kodem genetycznym komórki. Zadania te możesz dowiedzieć się, że te zadania w kwestii pozostałości aminokwasowych, trojaków, nukleotydów.

Zadanie 1.

W syntezie białka, cząsteczka IRNN, której fragment zawiera 33 pozostałości nukleotydów. Określ liczbę pozostałości nukleotydowych w miejscu obwodu DNA Matrix.

Odpowiedź: 33.

Rozwiązanie: Na zasadzie konkretności IRNK jest zsyntetyzowane na łańcuchu matrycy DNA, liczba nukleotydów będzie taka sama.

Zadanie 2.

Sekcja polipeptydowa składa się z 28 reszt aminokwasowych. Określ liczbę nukleotydów w miejscu IRNN zawierający informacje o strukturze pierwotnej białka.

Odpowiedź: 84.

Roztwór: jeden aminokwas jest kodowany przez trzy nukleotydy (triplet), dlatego poprawna odpowiedź wynosi 28 * 3 = 84.

Zadanie 3.

Jaka liczba aminokwasów są szyfrowane w części genu zawierającego 129 pozostałości nukleotydów?

Odpowiedź: 43.

Roztwór: 1 aminokwas jest zakodowany z trzema nukleotydami, więc ilość aminokwasów wynosi: 129/3 = 43.

Zadanie 4.

Jaka liczba TRNA uczestniczyła w syntezie białka, która obejmuje 130 aminokwasów? W odpowiedzi napisz odpowiedni numer.

Odpowiedź: 130.

Roztwór: 1 Trna Transfery 1 aminokwas, więc ich liczba jest równo.

Zadanie 5.

Ile nukleotydów tworzy jeden kodon atramentu?

Odpowiedź: 3.

Rozwiązanie: Każdy kod IRNK składa się z trzech nukleotydów, w tym kodon zatrzymania.

Zadanie 6.

Ile nukleotydów w części genu zakodował fragment białka 25 reszt aminokwasowych? W odpowiedzi zapisz tylko odpowiedni numer.

Odpowiedź: 75.

Roztwór: Trzy nukleotydy (Triplet) kodują każdy aminokwas (triplet), oznacza to 25 aminokwasów koduje 75 nukleotydów.

Zadanie 7.

Ile aminokwasów koduje 900 nukleotydów? W odpowiedzi zapisz tylko odpowiedni numer.

Odpowiedź: 300.

Roztwór: Jeden aminokwas jest zakodowany 3 nukleotydów, oznacza to, że 900 nukleotydów = 300 triplets = 300 aminokwasów.

Zadanie 8.

W cząsteczce DNA liczba nukleotydów z Guanin wynosi 20% całkowitej liczby. Ile nukleotydów w% thimine w tej cząsteczce. W odpowiedzi zapisz tylko odpowiedni numer.

Odpowiedź: 30%

Rozwiązanie: Zgodnie z zasadą komplementarności ilość guaniny jest równa ilości cytozyny, oznacza to 20% (R + C = 40%), tymiury i adeniny pozostaje 60%, są one również równe kwoty, Oznacza to 30% (a = t = 30%).

Zadanie 9.

Jaki procent nukleotydów z cytozyną zawiera DNA, jeśli jego udział nukleotydów adeniny wynosi 10% całkowitej liczby. W odpowiedzi zapisz tylko odpowiedni numer.

Odpowiedź: 40%.

Roztwór: 10% adeniny = 10% tymianu według reguły komplementarności. 80% pozostaje na cytozyny i Guaninie. A ponieważ ich równa kwota, a następnie 40% cytozyny = 40% Guanina.

Zadanie 10.

Co liczba nukleotydów w genie koduje podstawową strukturę białka składającego się z 300 aminokwasów. W odpowiedzi zapisz tylko odpowiedni numer.

Odpowiedź: 900.

Roztwór: trzy nukleotydy (triplet) kodują każdy aminokwas. Tak więc 300 aminokwasów koduje 900 nukleotydów.

W ten sposób jasne jest, jak rozwiązać zadania EGE na biologię na kodowanie kodu genetycznego. Trzy nukleotydy kodują każdy aminokwas. Jeśli pytasz, ile aminokwasów koduje n nukleotydów, wtedy potrzebujesz tego numeru N podzielony przez 3.

Kodeks genetyczny - zadanie

Jeśli zapytasz, ile nukleotydów jest potrzebnych do kodowania N aminokwasów. Potrzebujesz n pomnożyć przez 3, jako jeden kwas kont dla 3 nukleotydów.

Istnieją informacje, które Chińczycy zostały wymyślone przez jeden z najbardziej wyrafinowanych sposobów wykonania bambusa. Bambuk o średnicy trzpieniowej około 35 cm, może osiągnąć wysokość do 40m. Dzień bambusa jest w stanie zwiększyć 1 metr. Według wzrostu wzrostu wśród roślin, jest poza konkurencją. Osoba wymyśliła młode kiełki bambusowe, a przez kilka dni człowiek zmarł w bolesnym powolnym bólu.

Ssaki

Altai Mountain Ram.

Amur Hora.

Amur Tiger.

Cordar Goat.

Pieczęć Bellorchiy lub Monk Seal

Beaver Westosibirsky.

Beaver tuvinsky.

East Siberian Leopard.

High-Blade butelkowane

Gorbach lub Humpback Whale

Zestaw Grenlandii

Deru.

Dowódca lub niebieskie piaski Mednov

czerwony wilk

Zwykły lub zauważony pieczęć

Front Asian Lampart.

Północny Blue Kit.

Szary zestaw.

Szary lub uszczelka długotrwała

Bary śnieżne lub irbis

Neer zauważył USSuri.

Japoński Whale.

Czytaj więcej - na Znanija.com - Znanija.com/task/11857598#Readmore

Zasada informatyki została złamana. Pacjent powinien znać cele lekarza. Jak będzie traktowany niż, do leczenia, od tego, co traktuje, i czy zgadza się, jak to będzie traktowane. Pacjent powinien wiedzieć, co zrobią ze swoim ciałem iw jakim celu i upewnij się, że wyrażą zgodę, napisanie dokumentu, napisz oświadczenie, że zgadza się z tym lub tą akcją i daje pozwolenie. Przeniesienie jest obciążone informowanie o poinformowaniu pacjent o: a) charakteru i celu leczenia oferowanego mu; b) związane z jego istotnym ryzykiem; c) Możliwe alternatywy dla tego typu leczenia.

30 żółwi wymienione w czerwonej książce.

Add a Comment